ΕΛΛΑΔΑ

Στις παρυφές του Ελληνισμού, Θράκη: Αλεξανδρούπολη Έβρος Σουφλί Ξάνθη Νέστος Πομακοχώρια Κομοτηνή Δράμα Καβάλα

5 ημέρες ( 4 νύχτες )
από 595€ / άτομο
(με Φόρους 645€ / άτομο)
Κάνε Κράτηση για 48 ώρες Δωρεάν

Wildlife

ΟΜΑΔΙΚΑ Αεροπορική Αναχώρηση: 24/10 από Αθήνα

Περιγραφή Ταξιδιού

Ένα γεμάτο πενθήμερο με 5 πόλεις και τα πέριξ μας περιμένουν στο ταξίδι αυτό.
Η Αλεξανδρούπολη με το Εθνολογικό Μουσείο, το Δέλτα του Έβρου, το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, η Ξάνθη πάλι, (η πόλη με τα χίλια χρώματα) με την ιστορικό της κέντρο, το παζάρι, το Λαογραφικό και τις καριόκες της θα μας γοητέψει στη συνέχεια. Δίπλα της τα Πομακοχώρια θα μας βάλουν σε άλλο κλίμα. Η μελισσοκομική ξενάγηση και διάδραση στο Παρανέστι, το σπήλαιο πηγών του ποταμού Αγγίτη και η Δράμα με τις πηγές της και τα υπέροχα κρασιά της που κάνουν τη διαφορά θα ολοκληρώσουν τη τρίτη μέρα μας.  Κι ύστερα έρχεται η Καβάλα με τις Καμάρες της, την αμφιθεατρικότητα, το Μουσείο Καπνού και το Ιμαρέτ. Τελευταία η Κομοτηνή με τα στραγάλια της και αέρα ανατολής θα κλείσει όμορφα το πενθήμερο.

 

Τα γαστρονομικά μας ταξίδια συνοδεύει και επιμελείται ο Τίμος Πετρίδης


Ο Τίμος Πετρίδης είναι αρχιτέκτων – επιχειρηματίας της εστίασης με δύο γνωστά εστιατόρια, το 1800 (1987- 1991) στη Σαντορίνη με παγκόσμια φήμη και το Καλλίστη (1993-2008) στην Αθήνα που δημιούργησε ρεύμα στην Αθηναϊκή σκηνή (Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα) και βραβεύτηκε τρεις χρονιές με χρυσό σκούφο ως καλύτερη Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα από το «Αθηνόραμα» και μια από το «Diners Club». Παράλληλα δούλεψε ως αρχιτέκτονας σε ιδιωτικά έργα στη Σαντορίνη και την Αθήνα (1983-2014).
Συνεργάστηκε με το Gourmet Club του Μάριου Κάλφογλου (2005-2006) ως υπεύθυνος στην οργάνωση των γαστρονομικών εκδηλώσεων. Υπήρξε δραστήριο μέλος του Αρχέστρατου και του ελληνικού τμήματος του Slow Food, συμμετέχοντας σε διάφορες επιτροπές. Έλαβε μέρος ως ομιλητής στα Συνέδρια Μεσογειακής Διατροφής, «Νέκταρ και Αμβροσία», Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη και στο 365 Non Stop Tourisme Conference.
Το 2011 δημιούργησε την «Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού» που κύριο στόχο έχει να φέρει κοντά το αθηναϊκό κοινό με τον γαστρονομικό θησαυρό της επαρχίας, ώστε ο κόσμος να γνωρίσει τους αξιολογότερους παραγωγούς και τα προϊόντα τους. Πρώτη προσπάθεια Γαστρονομικού Τουρισμού στην Ελλάδα.
Η «Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού» διοργανώνει επίσης και εκδηλώσεις γνωριμίας με αθηναϊκά εστιατόρια που κάνουν τη διαφορά. Πολλές φορές το μενού βασίζεται στα προϊόντα κάποιων παραγωγών από την επαρχία και είναι συνδυασμένο πάντα αρμονικά με τα κρασιά ενός οινοπαραγωγού. Από τον Νοέμβριο του 2016 η Ομάδα επεκτείνει τις δραστηριότητες της, με επισκέψεις στις σημαντικότερες εκθέσεις Τέχνης, Μουσεία και θεατρικές παραστάσεις της Αθήνας συνδυάζοντας τις επισκέψεις αυτές με ένα γαστρονομικό event.
Από το 2013 συνεργάζεται με το Cosmorama με στόχο τα γαστρονομικά ταξίδια να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο ταξιδιωτικό κοινό.

Περιλαμβάνονται/Δεν Περιλαμβάνονται

  • Αεροπορικά εισιτήρια (οικονομική θέση): Πτήσεις με Aegean Airlines ΑΘΗΝΑ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ.

  • Διαμονή: Σε επιλεγμένο ξενοδοχείο 3*sup (XANTHIPPION ή παρόμοιο).

  • Γεύματα: Πρωινό καθημερινά.

  • Μεταφορές: Με πολυτελές λεωφορείο.

  • Ξεναγήσεις και εκδρομές: Γαστρονομικές ξεναγήσεις από τον αρχηγό και τους τοπικούς ξεναγούς.

  • Ξεναγός: Ξενάγηση από διπλωματούχο ξεναγό στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων

  • Άλλο: Οινογνωσία, παρασκευή παστελιού.

  • Αντιπρόσωπο/Συνοδό.

  • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες.

  • Φόροι και επίναυλοι αεροδρομίων: 50 €.

  • Γεύματα: Που προτείνονται όμως σε ειδική τιμή (περιλαμβάνεται το κρασί)..

  • Τέλη εισόδων: Στα Μουσεία.

  • Ό,τι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο

  • Φόρος διαμονής: 5€ ανά διανυκτέρευση ανά δωμάτιο πληρωτέος επί τόπου.

Ημερήσιο Πρόγραμμα

Ημέρα 1 Αθήνα – Αλεξανδρούπολη – Έβρος – Σουφλί – Ξάνθη

Με την πρωινή πτήση φτάνουμε νωρίς στην Αλεξανδρούπολη και χωρίς να χάνουμε χρόνο αρχίζουμε το πρόγραμμά μας με πρώτη επίσκεψη στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στην καρδιά της πόλης. Μια βιωματική ξενάγηση θα μας μεταφέρει στο παρελθόν μέσα από το πλούσιο εκθεσιακό υλικό του μουσείου, αλλά και θα μας συνδέσει με τον τόπο και το χρόνο αξιοποιώντας τις δικές μας εμπειρίες και γνώσεις. Ψυχή του Μουσείου είναι η κυρία Αγγελική Γιαννακίδου, και ενθουσιώδης ξεναγός μας η νεαρή Βαλεντίνα Σωκράτους.
Με το πούλμαν θα κατευθυνθούμε προς τον επόμενο προορισμό μας, τον Εθνικό Υδροβιότοπο του Πάρκου του Έβρου. Εκεί στο Κέντρο πληροφόρησης θα πάρουμε πληροφορίες από το φιλόξενο προσωπικό, τις αναρτήσεις και την σχετική προβολή ταινίας. Συνεχίζουμε για το Σουφλί για να μάθουμε τα πάντα για τη σηροτροφία και τη μεταξουργία στο Μουσείο Μετάξης και να κάνουμε και τα ψώνια μας. Το Σουφλί αναδείχτηκε σε σημαντικό κέντρο παραγωγής μεταξιού στα τέλη του 19ου αιώνα και έως τα μέσα του 20ού. Θα πληροφορηθούμε για την προβιομηχανική διαδικασία της εκτροφής των μεταξοσκωλήκων και την επεξεργασία του μεταξιού, καθώς και για το αρχιτεκτονικό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο της εποχής που ανέδειξε το Σουφλί ως σημαντικό μεταξοπαραγωγικό κέντρο της Ελλάδας. Θα ακούσουμε για όλες τις φάσεις που περιλαμβάνει ο κύκλος της σηροτροφίας και για όλα τα στάδια της μεταξουργίας μέσα από αυθεντικά εκθέματα αλλά και την εμπεριστατωμένη ξενάγηση της ξεναγού μας.   Καιρός όμως να πάμε για φαγητό. Μας περιμένει η παραδοσιακή ταβέρνα Μπερεκέτ με τοπικές χωριάτικες γεύσεις ειδικά μαγειρεμένες για εμάς που θα μας αφήσουν άφωνους.Μετά το φαγητό θα αναχωρήσουμε για Ξάνθη και το ξενοδοχείο μας για ξεκούραση. Το βράδυ ελεύθερο για πρώτη γνωριμία με την πόλη.

Ημέρα 2 Ξάνθη (Πομακοχώρια)

Μετά από ένα ωραίο πρωινό στο ξενοδοχείο μας, θα περπατήσουμε στα όμορφα σοκάκια της παλιάς πόλης. Όπως συνηθιζόταν, στις περισσότερες πόλεις κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, έτσι και στην Ξάνθη η ρυμοτομία οργανωνόταν με βάση τις γειτονιές (μαχαλάδες) οι οποίες αντίστοιχα αναπτύσσονταν με βάση κάποιο θρησκευτικό κέντρο (εκκλησία, τζαμί, συναγωγή). Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό ότι η συνύπαρξη χριστιανών, μουσουλμάνων και Εβραίων δημιούργησε ένα μείγμα που πάντρευε τον ανατολικό και το δυτικό πολιτισμό αφήνοντας οικοδομήματα με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Εδώ θα έρθουμε σε επαφή με το αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα της σύνθεσης διαφορετικού τύπου πολυμορφικών κατοικιών με φόντο το φυσικό τοπίο των οροσειρών της περιοχής. Οι κατασκευαστικές τεχνικές άλλωστε εκτός από τις θρησκευτικές αντιλήψεις σχετίζονταν άμεσα με τη διαθεσιμότητα των ντόπιων υλικών.
Ο περίπατος μας θα καταλήξει στο Λαογραφικό Μουσείο της πόλης που στεγάζεται σε δύο διώροφα κτίρια του 1870. Ανήκαν στην οικογένεια καπνεμπόρων Κουγιουμτζόγλου και σχεδιάστηκαν σε νεοαναγεννησιακό ύφος από γνωστό Ρώσο αρχιτέκτονα. Χαρακτηριστικό της διακόσμησης είναι η χρήση κόκκινων πλίνθων ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι εσωτερικές τοιχογραφίες που αποδίδονται σε Γερμανό νεορομαντικό ζωγράφο. Βρίσκεται σχεδόν δίπλα στην πλατεία Μητρόπολης σε μια περιοχή που αποτελούσε το κέντρο του ελληνισμού κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Στην περιήγηση μας στο μουσείο θα παρατηρήσουμε την ιστορική και κοινωνική εξέλιξη που συντελέστηκε στην Ξάνθη τους τελευταίους αιώνες. Θα μάθουμε για τις καθημερινές συνήθειες των κατοίκων του παρελθόντος και θα μπορέσουμε να επεξεργαστούμε  χρηστικά αντικείμενα και εργαλεία που πλέον δεν χρησιμοποιούνται. Ξεναγός μας στην περιήγηση της παλιάς πόλης και του Μουσείου θα είναι συνεργάτης του Μουσείου.
Πολύ κοντά γίνεται το Παζάρι η ιστορία του οποίου, χάνεται στα χρόνια της οθωμανικής περιόδου με απαρχή τον 15ο αιώνα. Ξεκίνησε ως ζωαγορά, συνέχισε ως αγορά οπωροκηπευτικών. Με αρχική τοποθεσία, μέχρι το 1920 στη σημερινή κεντρική πλατεία, γινόταν κάθε Κυριακή και έκτοτε κάθε Σάββατο. Είναι μια από τις πιο σημαντικές υπαίθριες εμπορικές δραστηριότητες στη Βόρεια Ελλάδα με χιλιάδες επισκέπτες από τις βαλκανικές χώρες όλο το χρόνο, ενώ ημερήσιες εκδρομές πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο από τους όμορους νομούς.  Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, Ρομά, πρόσφυγες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Αφρικανοί και Kινέζοι συνυπάρχουν αρμονικά, δίδοντας στο παζάρι ένα ιδιαίτερο χρώμα, το οποίο δεν συναντάει κανείς σε άλλες υπαίθριες αγορές. Στους πάγκους τους θα βρούμε από οπωροκηπευτικά και κάθε λογής τρόφιμα, χαλιά, κουβέρτες, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακής χρήσης και παιχνίδια που σκιαγραφούν τη μοναδική ατμόσφαιρα του παζαριού. Θα ενδώσουμε και εμείς στον πειρασμό μιας μικροαγοράς. Πριν αφήσουμε την πόλη μπορούμε να κάνουμε ένα μικρό πέρασμα από το σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι, που σήμερα είναι χώρος μουσικής.
Επόμενος στόχος μας είναι τα Πομακοχώρια στην παραμεθόριο με τη Βουλγαρία. Ο χρόνος κυλάει αργά εδώ. Μοιάζει να βρίσκεσαι σε άλλη εποχή. Η πομάκικη γλώσσα είναι που καθορίζει τον πληθυσμό και όχι η εθνική συνείδηση. Πρώτη επαφή μας με τον γυναικείο Πομάκικο συνεταιρισμό “Πλετένο” που θα μας υποδεχτεί φιλόξενα στο παλιό συνοριακό φυλάκιο (την μπάρα) για να μας δείξει τα υφαντά του αλλά και τα αγροτικά προϊόντα που επεξεργάζεται και συσκευάζει.
Αμέσως μετά θα επισκεφτούμε το κοντινότερο χωριό στην Ξάνθη, τη Σμίχθη να πάρουμε μια γεύση μιας άλλης Ελλάδας μέσω της αφήγησης του πρώην δάσκαλου του χωριού.
Αργότερα το μεσημέρι θα βρεθούμε για φαγητό στο εστιατόριο ‘Παλαιά Πόλις’ στην Ξάνθη σε ένα εξαιρετικό δείπνο με κυνήγι και άλλα καλούδια.
Στη βραδινή μας βόλτα που ακολουθεί, αξίζει να επισκεφτούμε το Σπίτι της Σκιάς του Μηχανικού –  Εικαστικού Τριαντάφυλλου Βαΐτση με τα ιδιαίτερα ‘γλυπτά σκιάς’ του, να γνωρίσουμε τον καλλιτέχνη και να ακούσουμε από τον ίδιο την εικαστική πρόταση του.

Ημέρα 3 Ξάνθη (Νέστος – Παρανέστι – Δοξάτο – σπήλαιο πηγών Αγγίτη ποταμού – Δράμα)

Σήμερα  μετά το γνωστό πρωινό θα αφήσουμε την Ξάνθη για την Δράμα μέσα από μια μαγευτική διαδρομή στα Στενά του Νέστου. Οι κατάφυτες όχθες του ποταμού και οι απόκρημνοι βράχοι που βυθίζονται απότομα μέσα στα νερά του, αποτελούν ένα μοναδικό σκηνικό, που σε συνδυασμό με την απουσία θορύβων ανθρώπινης δραστηριότητας μετατρέπουν τον τόπο σε ιδανικό προορισμό ξεκούρασης και ηρεμίας. Παραπλεύρως του ποταμού υπάρχουν πανέμορφα χωριά.
Πρώτη επίσκεψη της ημέρας το Παρανέστι όπου θα γνωρίσουμε τον πολυπράγμονα μελισσοκόμο κο Γιώργο Καρυπίδη στο ‘μέλι της αρκούδας’ που θα μας μιλήσει για τη συλλογή του βιολογικού μελιού του από αυτοφυή βλάστηση αλλά και για τις αρκούδες της περιοχής που το τιμούν δεόντως. Μαζί θα φτιάξουμε παστέλι με σουσάμι που θα καταναλώσουμε πάραυτα. Η συνάντηση θα γίνει στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ροδόπης το οποίο έχει και το ίδιο την αξία του.
Μόλις στα 2 χιλιόμετρα θα φτάσουμε στον παράδεισο, σε ένα μέρος μαγικό δίπλα στο Νέστο από εκεί που ξεκινάνε οι ομάδες των νέων για ράφτιγκ. Εμείς θα περπατήσουμε δίπλα στο ποτάμι ή θα το απολαύσουμε πίνοντας το καφεδάκι μας στο Καφέ Φορέστις.
Συνεχίζουμε για το Οινοποιείο Νίκου Λαζαρίδη στο Δοξάτο.  Μια σύντομη ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου και μια μικρή οινογνωσία θα μας δώσουν το στίγμα της ανωτερότητας των Δραμινών κρασιών και του οινοπαραγωγού. Το extra αυτού του οινοποιείου είναι η Πινακοθήκη “Μαγικό Βουνό” που στεγάζει έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που διακόσμησαν τις ετικέτες της κάθε εσοδείας του “Μαγικού Βουνού”. Πρωτότυπες δημιουργίες που εκφράζουν σχεδόν το σύνολο των τάσεων της ζωγραφικής, από τον ρομαντισμό και τον ρεαλισμό, έως τον υπερρεαλισμό και τη μοντέρνα τέχνη. Διαφορετικές εικόνες, που έχουν ωστόσο ως αδιόρατο συνδετικό κρίκο μια μοναδική φιάλη ενός Icon κρασιού. Ένας ιδιαίτερος χώρος, εκεί όπου ο πολιτισμός των εικαστικών τεχνών, γίνεται ένα με την κουλτούρα του οίνου.
Η  επόμενη στάση μας είναι εξίσου εντυπωσιακή. Είναι το Σπήλαιο πηγών του Αγγίτη ποταμού (εφόσον δεν έχει πλημμυρίσει) με λευκούς και κόκκινους σταλακτίτες όπου ο επισκέπτης κινείται σε ένα διάδρομο πάνω στο ποτάμι αντίθετα με τη ροή των ορμητικών νερών. Την ομορφιά της εικόνας συμπληρώνει ένας μεγάλος υδραυλικός τροχός που κάλυπτε τις ανάγκες ύδρευσης της περιοχής στην οθωμανική περίοδο. Η αναλυτική ξενάγηση από τον φύλακα ολοκληρώνει την επίσκεψη.
Καταλήγουμε στη σημερινή  μας περιπλάνηση στην πανέμορφη Δράμα. Αφού κάνουμε μια πρώτη γνωριμία με την πόλη θα γευματίσουμε στους Εντράδες του ζεύγους Παναγιωτίδη.
Μετά το φαγητό επιστρέφουμε στην Ξάνθη για ξεκούραση.
Το βράδυ ελεύθερο για βόλτες στην πόλη.

Ημέρα 4 Ξάνθη (Φίλιπποι – Καβάλα)

Πρωί πρωί θα βάλουμε πλώρη για την τελευταία ατραξιόν του πλούσιου ταξιδιού μας, το στολίδι της περιοχής, το θέατρο των Φιλίππων. Οι Φίλιπποι αποικία των Θασίων πήραν το όνομά τους από τον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο τον Β΄ που τους οχύρωσε. Στα ελληνιστικά χρόνια κατασκευάστηκε το θέατρο και πέρασε η Εγνατία οδός που μετέτρεψε την πόλη σε σημείο αναφοράς της περιοχής.Τέλος το 50 μ. Χ. ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε εδώ την πρώτη Χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Μετά την εμπνευσμένη ξενάγηση της ξεναγού μας θα συνεχίσουμε για Καβάλα.
Στην Καβάλα πάλι μας περιμένει ένα μοναδικό μουσείο, το Δημοτικό Μουσείο Καπνού,  ένα πέρασμα από το Ιμαρέτ (το πρώην  οθωμανικό ορφανοτροφείο και νυν ξενοδοχείο πολυτελείας) και στο διπλανό  Μουσείο Μεχμέτ Αλή.
Αμέσως μετά θα  απολαύσουμε την  πανοραμική θέα της πόλης με το καφεδάκι μας στο Μπρίκι Καφέ.
Τέλος για φαγητό μας περιμένουν στο παλιό χαμάμ – σήμερα ταβέρνα Σούσουρο.
Μετά το φαγητό θα περάσουμε με το πούλμαν μας από τις Καμάρες (το ρωμαϊκό υδραγωγείο), ολοκληρώνοντας την γνωριμία μας με την πόλη.
Γεμάτοι από εικόνες, ακούσματα και υπέροχες γεύσεις θα επιστρέψουμε στην Ξάνθη.
Το βράδυ ελεύθερο για βόλτες στην πόλη.

Ημέρα 5 Ξάνθη (Λίμνη Βιστωνίδα – Πόρτο Λάγος – Κομοτηνή) – Αλεξανδρούπολη – Αθήνα

Μετά από ένα όμορφο πρωινό ξεκινάμε για την σημερινή μας τελευταία εξόρμηση στην Κομοτηνή και τα πέριξ. Θα περάσουμε πρώτα όμως από τον υδροβιότοπο της λίμνης Βιστωνίδας. Θα δούμε το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στη νησίδα της λιμνοθάλασσας σε ένα περιβάλλον απόλυτης ηρεμίας και τις βαρκούλες του παρακείμενου εσωτερικού μικρού ψαρολίμανου Πόρτο Λάγος.
Λίγο πριν μπούμε στην πόλη της Κομοτηνής θα σταματήσουμε για να δοκιμάσουμε το περίφημο σουτζούκ λουκούμι στου Νεντίμ και θα μάθουμε από πρώτο χέρι από την ιδιοκτήτρια κυρία Οσλέμ την πορεία της επιχείρησης μέσα στα χρόνια και παράλληλα τη ζωή του Οθωμανικού στοιχείου στην πόλη.
Και να που φτάνουμε στην Κομοτηνή τον τόπο με δύο φωνές και μία ψυχή. Θα πάρουμε μια πρώτη ιδέα από την πόλη τριγυρνώντας στα περιφερειακά αξιοθέατα της, το Κεντρικό Ηρώο – σπαθί, το πάρκο Αγίας Παρασκευής, το Βυζαντινό φρούριο, το ναό Κοιμήσεως Παναγίας, το αρχοντικό Νέστορα Τσανακλή, το Μουσείο Καραθεοδωρή.
Στο κέντρο πάλι με τα πόδια παρέα με τη συμπαθή  και καταρτισμένη ξεναγό μας, θα δούμε το Εσκί τζαμί το παλαιό Ιμαρέτ, τα τενεκετζίδικα, τα παλαιοπωλεία, τα μαχαιράδικα και φυσικά θα δοκιμάσουμε τις τοπικές λιχουδιές, στραγάλια, ταχίνι, μπουγάτσα του αέρα, σαλέπι.
Θα καταλήξουμε που αλλού…για φαγητό στο τσιπουράδικο Κονκασέ που κάνει τη διαφορά στη γεύση της πόλης.
Μετά το φαγητό θα επιστρέψουμε στην Αλεξανδρούπολη για ένα απογευματινό καφέ και χάζι στο κέντρο της πόλης λίγο πριν επιβιβαστούμε στο αεροπλάνο μας για την επιστροφή στην Αθήνα.

Τιμές ανά άτομο

Για περισσότερες επιλογές και πληροφορίες καλέστε 210 9618889 ή στείλτε μας μήνυμα εδώ

Σημειώσεις

Πτήσεις: Aegean Airlines

Ημ/νία Διαδρομή Ώρα Αναχώρησης Ώρα Άφιξης
24/10 Αθήνα – Αλεξανδρούπολη 09.45 11.00
28/10 Αλεξανδρούπολη – Αθήνα 21.45 22.45

 

ΜΕΝΟΥ

«Μπερεκέτι»

Σουφλί
(Παρασκευή μεσημέρι 24.10)
Παραδοσιακή Τοπική Κουζίνα

 

Άγρια χόρτα

Γκεσλεμέδες

Καβουρμάς με αυγά μάτια κρεμμύδια και πιπεριά

Μπάμπω (μείγμα χοιρινό με μοσχάρι στο φούρνο με πατάτες)

Τσιγεροσαρμάδες

Ουρά μοσχαρίσια κοκκινιστή

Κόκκινο πολυποικιλιακό κρασάκι χύμα της περιοχής

Μουσταλευριά και μήλο βραστό με γρεναδίνη

 

Τιμή 22 €

 

 

«Παλαιά Πόλις»

Ξάνθη
(Σάββατο μεσημέρι 25.10)
Δημιουργική Κουζίνα

 

Πανεράκι με ψωμιά

Σαλάτα με πρασινάδες, πράσινο μήλο, σταφίδες κουκουνάρικαι τραγανή γραβιέρα Ροδόπης παναρισμένη με παπαρούνα

Πατσάγκα  (ρολάκια με παστουρμά,  φέτα, και πιπεριά Φλωρίνης)

Γκιουσλεμέδες

Γιαπράκια σπιτικά με κιμά και αυγολέμονο
Συνοδευμένα από το Thema Παυλίδη – Δράμα ( Ασύρτικο και Sauvignon Blanc)

Ανατολίτικα σουτζουκάκια

Μπουκιές αρνιού με ατζέμ πιλάφ (με σταφίδα, κουκουνάρι αμύγδαλα και ντόπιο βούτυρο)
Ταιριασμένα ιδανικά με το Chateau Julia Κώστα Λαζαρίδη – Δράμα (Merlot)

Σεκέρ παρέ πάνω σε κρέμα αρωματισμένη με ν

και σπιτικό λικέρ λεμόνι της Ελένης

 

Τιμή 35 €

 

 

«Εντράδες»

Δράμα
(Κυριακή μεσημέρι 26.10)
Μοντέρνα Κουζίνα

 Βελουτέ καρότου με τζίτζερ

Πράσινα φυλλώματα (Ρόκα, Μαρούλι)
με χειροποίητη βινεγκρέτ φράουλα, φρέσκιες φράουλες, μέλι, φιλέ αμυγδάλου και παρμεζάνα

Ψητό χαλούμι με χειροποίητη μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς

Ρεβίθια με καπνιστή γαλοπούλα, λιαστή ντομάτα, ελιές και παναρισμένο αυγό μολέ

Μπιφτέκι μοσχαρίσιο γεμιστό με κατσικίσιο τυρί, ντομάτα & θυμάρι, σερβιρισμένο με πατάτες baby

Καπνιστό χοιρινό στη γάστρα με χειροποίητα ζυμαρικά Κρήτης σιουφιχτά και γραβιέρα
Συνοδευμένα όμορφα από κόκκινο κρασί δικής τους παραγωγής

Σουφλέ σοκολάτας με παγωτό από βανίλια Μαδαγασκάρης

 

Τιμή 25 €

 

«Σούσουρο»

Καβάλα
(Δευτέρα μεσημέρι 27.10)
Στη λαδόκολα στο παλιό χαμάμ

 

 Σαλάτα ανάμεικτη πράσινη με κρουτόν, χαλούμι, κεφαλοτύρι, λιαστή ντομάτα και φρούτα του δάσους

Μανιτάρια πλευρώτους μαριναρισμένα, στη σχάρα με σος σταφυλόμελου

Μπουγιουρντί σε πήλινο (φέτα, ντομάτα, πιπεριά)

Λουκάνικο Τζουμαγιάς

Κοντοσούβλι κοτόπουλου
με φρέσκιες πατάτες τηγανητές

Κότσι χοιρινό στο φούρνο καραμελωμένο με πληγούρι

Κρασί λευκό χύμα από Κεντρική Μακεδονία (Chardonnay)

Κορμός

 

Τιμή 22 €

 

 «Κόνκασε»

Κομοτήνη
(Τρίτη μεσημέρι 28.10)
Τσιπουράδικο

 Λευκός ταραμάς χειροποίητος

Ταμπουλέ με Μαροκινό κους κους, ψιλοκομμένα λαχανικά , μαϊντανό και λεμόνι

Φάβα Σαντορίνης με καραμελωμένα κρεμμύδια

Καλαμάρι με λαδολέμονο και ρόκα

Γαρίδες σαγανάκι με σάλτσα ντομάτας και βασιλικό

Μπακαλιάρος με σκορδαλιά παντζαριού

Κρασί Κτήμα Βίβλια Χώρα – Καβάλα (Sauvignon Blanc, Ασύρτικο)

Παγωτό Αρμενοβίλ Θεσσαλονίκης

 

Τιμή 30€